Manuell rengöring av dricksvattenreservoarer

Manuell rengöring av dricksvatten-reservoarer

Rengöringsbehov av dricksvattenreservoar

Rengöring av en dricksvattenreservoar bör utföras när det har uppstått ett rengöringsbehov och tidsintervallen kan variera betydligt mellan olika reservoarer. Det som styr när ett rengöringsbehov behövs är hur bra process dricksvattenproduktionen har vid respektive vattenverk och reservoar. Status på vattenledningar och läckage från filter vid vattenverk spelar också en betydande roll. Filtermassa och sand kan eventuellt pumpas in i reservoarerna när fel eller störningar uppstår.


  • Svenskt Vatten rekommenderar rengöring av bottenytan om sedimentmängden överstiger 90 % täckning och en tjocklek över 5 mm på bottenytan.
  • Svenskt Vatten rekommenderar rengöring av reservoaren om det finns spår av organisk aktivitet i sedimentet oavsett täckning eller tjocklek på sedimentmängden.
  • Rengöring av väggytan bör utföras om det är tjock heltäckande sedimentpåväxt på väggytan. I det fallet krävs manuell rengöring.
Manuell rengöring av dricksvattenreservoarer

Är reservoaren kraftigt nedsmutsad krävs i regel en manuell rengöring

Kontakta oss

Manuell rengöring i tömd reservoar

Renspolningen utförs av två eller tre personer med rent trycksatt vatten utan tillsatser. Vatten tas från närliggande brandpost, vattentank eller koppling från dricksvattennätet. Högtryckstvätten är utrustad med backventiler vid varje tryckstegring för att minimera risken för återströmning mot dricksvattennätet.


Alla vattenberörda ytor renspolas; bottenyta och väggytor samt pelare.
Om höjden överstiger nio meter monteras en byggställning i reservoaren som används som arbetsplattform. I reservoarer med ännu större höjd monteras en flotte i reservoaren och används som flytande arbetsplattform på vattenytan som sänks i takt med att väggarna spolas tills reservoaren är tömd och bottenytan kan renspolas.


Anmärkningsvärda observationer som skador i ytskikt eller andra detaljer dokumenteras med fotografering. Efter avslutad renspolning erbjuds beställare eller beställarens representant att kontrollera reservoaren innan desinficeringsarbete påbörjas.


Klorering av rengjorda ytor

Desinficering sker via metod Snabb enligt Svenskt Vattens rekommendation i Dricksvattenteknik 4 - Publikation U9. En lösning innehållande minst 200 mg/l aktivt klor bereds och sprutas på alla vattenberörda ytor i reservoaren.


Hetvattenaggregatet kopplas bort och påföringen av klor kan ske genom en pump som suger den doserade klorblandningen ur ett separat kärl till högtryckstvätten. Under desinficering används andningsskydd av typen helmask med gasfilter B2 och partikelfilter av personerna som vistas i reservoaren.


Fyllning av reservoaren

Fyllning av reservoaren utförs av beställaren. Tömningsventilen bör vara öppen när påfyllning startas för att spola ur eventuellt sediment och korrosionsrester ur inloppsröret och tömningsventilen. När påfyllningsventilen har varit öppen en stund stängs tömningsventilen och reservoaren kan fyllas och tas i drift.

Share by: